K.C.O.C
Please log in or register before viewing unlimited contents in this forum.Thank you for visiting our website.by KCOC administrator. 
HomePORTALCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Dapatkan Marchandise KCOC Sekarang!!! ...Untuk Tempahan Sila Klik sini
Selamat Datang Ke Forum KCOC...Untuk User-User Yang Baru Mendaftar, Sila Buat Sesi Suai Kenal Terlebih Dahulu.. Sila Klik sini
Hubungi Wakil Zon-Zon Kami Sekarang.. Sila Klik sini

Share | 
 

 70,000 nikmati elektrik percuma-BORNEO POST 19/11/09

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
avatar
Emanrina
KCOC Administrator
KCOC Administrator

Posts : 2233
Age : 35
Location : Sabah-Labuan

PostSubject: 70,000 nikmati elektrik percuma-BORNEO POST 19/11/09   Thu 19 Nov 2009, 13:00

Setiap isi rumah mempunyai bil kurang RM20 tidak perlu bayar bil sebaliknya dibayar oleh kerajaan persekutuan, kata Awg Tengah

KUCHING: Lebih kurang 70,000 isi rumah di negeri ini dapat menikmati bekalan elekrtik percuma selepas kerajaan memperkenalkan dasar bagi mengurangkan bebanan rakyat yang kurang berkemampuan setahun lalu.Menteri Kemudahan Awam Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan berkata dasar terbabit adalah memperuntukkan bahawa setiap isi rumah yang mempunyai bil kurang daripada RM20 tidak perlu membayar bil sebaliknya dibayar oleh kerajaan persekutuan.

“Kerajaan persekutuan sekurang-kurangnya telah menyerap sebanyak RM1.4 juta sebulan bagi bil elektrik daripada 70,000 isi rumah untuk menikmati bekalan elektrik percuma di negeri ini,” katanya dalam sidang media di Bangunan Dewan Undangan Negeri di sini, semalam.

Ia kerana 70,000 isi rumah terbabit adalah mereka yang mempunyai bil elektrik RM20 ke bawah.

Menurut beliau, kerajaan persekutuan akan membayar balik bil berkenaan kepada Syarikat SESCo Bhd sebanyak RM1.4 juta sebulan bagi tujuan itu.

“Di Sarawak kira-kira 70,000 isi rumah yang mendapat manfaat bekalan elektrik secara percuma dan kadangkala ia tidak menentu sehingga dapat mencapai 80,000 isi rumah,” katanya.

Beliau memberitahu subsidi bantuan berkenaan adalah mensasarkan golongan kurang berkemampuan serta mempunyai pendapatan tidak tetap.

Sementara itu memberitahu mengenai tarif elektrik yang dibangkitkan oleh Ting Tze Fui (DAP-Meradong) Isnin lepas, beliau berkata, Sarawak masih dapat menikmati tariff elektrik yang lebih rendah berbanding Semenanjung Malaysia.

“Menurut kajian yang dijalankan oleh Tenaga Nasional Berhad (TNB) mengenai 10 syarikat utiliti, dari segi purata di Semenanjung Malaysia purata tarif elektrik adalah 32 sen per kilowatt sejam berbanding di Sarawak 29 sen per kilowatt sejam,” katanya.

Awang Tengah berkata ia bermakna tarif elektrik di negeri ini lebih rendah berbanding dengan negeri lain secara puratanya.

_____________________________________________________

Sebarang pertanyaan mengenai kelab, garage, marchandise @ aktiviti dan yang berkaitan diatas sila hubungi terus ditalian Emanrina 013-5416225 @ King05 013-2410229
Back to top Go down
View user profile http://kcoc.forumms.net
avatar
ReDLinE
KCOC Spammer
KCOC Spammer

Posts : 556
Age : 29
Location : sabah_labuan_tawau

PostSubject: Re: 70,000 nikmati elektrik percuma-BORNEO POST 19/11/09   Thu 19 Nov 2009, 13:17

Menteri Kemudahan Awam Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan berkata dasar terbabit adalah memperuntukkan bahawa setiap isi rumah yang mempunyai bil kurang daripada RM20 tidak perlu membayar bil sebaliknya dibayar oleh kerajaan persekutuan.


Menurut beliau, kerajaan persekutuan akan membayar balik bil berkenaan kepada Syarikat SESCo Bhd sebanyak RM1.4 juta sebulan bagi tujuan itu


marila kita jimat kan tenaga elektrik kita...GUD NEWS broooo...
Back to top Go down
View user profile
 

70,000 nikmati elektrik percuma-BORNEO POST 19/11/09

View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
K.C.O.C :: K.C.O.C COFFEE HOUSE :: SUDUT INFORMASI-