K.C.O.C
Please log in or register before viewing unlimited contents in this forum.Thank you for visiting our website.by KCOC administrator. 
HomePORTALCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Dapatkan Marchandise KCOC Sekarang!!! ...Untuk Tempahan Sila Klik sini
Selamat Datang Ke Forum KCOC...Untuk User-User Yang Baru Mendaftar, Sila Buat Sesi Suai Kenal Terlebih Dahulu.. Sila Klik sini
Hubungi Wakil Zon-Zon Kami Sekarang.. Sila Klik sini

Share | 
 

 Myasthenia Gravis

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
avatar
MieY
KCOC Partner Club
KCOC Partner Club

Posts : 119

PostSubject: Myasthenia Gravis   Sun 14 Feb 2010, 12:20

PENYAKIT Myasthenia Gravis (MG) mungkin asing bagi kita yang sebaliknya lebih biasa melihat kesannya dalam bentuk masalah otot lemah, sebelah mata layu dan hampir tertutup serta kesukaran bernafas.

Hakikatnya, MG adalah sejenis penyakit yang menyebabkan otot menjadi lemah. Malah mengikut statistik antarabangsa, pada bila-bila masa saja, satu bagi setiap 20,000 orang, boleh mengalami MG.

Bagaimanapun ia bukanlah penyakit keturunan dan boleh dirawat secara berkesan untuk membantu pesakit menikmati kehidupan yang berkualiti dan normal jika mereka peka dengan kehadiran tanda-tanda atau simptomnya. Ini seperti kesukaran bercakap, payah menelan makanan, sebelah mata layu dan penglihatan terjejas.

Tidak kurang juga yang berdepan masalah seperti kesukaran bertutur atau sengau serta otot leher lemah yang menyebabkan bahagian tengkuk itu menjadi lemah. Apa yang membahayakan, jika dibiarkan tanpa rawatan, pernafasan boleh terhenti terus dan membawa maut.

Namun, perlu diingat, tanda-tanda penyakit MG berbeza mengikut pesakit. Tetapi biasanya ia bermula apabila otot-otot menjadi lemah. Semakin kerap otot itu digunakan, pesakit terasa semakin lemah dan masalah ini boleh dikurangkan dengan merehatkan otot berkenaan. Andai dibiarkan, gejala ini boleh menjadi lebih teruk.

Penyakit MG ini juga lazimnya menyerang wanita berusia kurang daripada 40 tahun dan lelaki berusia lebih 60 tahun.

Pakar Runding Neurologi Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM), Profesor Dr Goh Khean Jin, menjelaskan MG, adalah penyakit autoimun yang mana sistem imun tubuh yang sepatutnya berfungsi melawan jangkitan dan bendasing, mengenal pasti reseptor ototnya sendiri (receptor acetylcholine) sebagai bahan asing dan menyerangnya dengan mengeluarkan antibodi.

“Antibodi ini menyekat reseptor acetylcholine daripada bertindak balas seperti biasa dan seterusnya akan mengganggu pengecutan otot,” katanya.

Antibodi yang selalu dikaitkan dengan MG adalah antibodi reseptor acetylcholine yang kebanyakannya dihasilkan dalam kelenjar timus yang terletak di bawah tulang dada (sternum).

Kelenjar timus ada kena mengena dengan transmisi saraf untuk menggerakkan tangan dan kaki. Ketika bayi, kelenjar timus menghasilkan antibodi. Kelenjar ini bagaimanapun semakin kecil apabila bayi membesar. Atas alasan ini, kebanyakan pesakit MG pada tahap tertentu boleh pulih selepas membuang kelenjar timus.

Begitupun sehingga kini pakar perubatan masih belum faham mengapa antibodi ini bertindak sedemikian.

Pakar Runding Kanan Neurologi PPUM, Dr Nortina Shahrizaila pula berkata, kumpulan otot yang terjejas oleh MG adalah seperti otot mata (kelopak mata layu (ptosis), penglihatan menjadi kabur atau berganda apabila otot yang berkaitan dengan pergerakan mata terjejas); otot di muka leher dan tekak (susah menelan, susah bercakap dan leher lemah).

Otot lain termasuk otot di lengan (susah mengangkat lengan melebihi paras kepala); otot paha (susah bangkit dari duduk, susah menaiki tangga); kelemahan otot dada (sesak nafas apabila menggunakan banyak tenaga dan rasa mengah apabila berbaring terlentang.

“Kelemahan yang menyerang setiap penyakit adalah berbeza dan sesetengah pesakit mendapati hanya otot mata mereka yang terjejas sementara otot anggota lain kekal normal,” katanya.

Antara ujian yang boleh dilakukan untuk mengenalpasti penyakit ini adalah ujian darah untuk mengesan antibodi terhadap reseptor acetylcholine, ujian elektrodiagnostik, imbasan dada untuk melihat kelenjar timus dan ujian pernafasan bagi pesakit yang mengalami lemah otot pernafasan.

Jenis rawatan yang diberikan pula bergantung kepada sifat dan tahap penyakit antaranya Perubatan Anticholinesterase, steroid dan immunosuppressant

Bagi sesetengah kes yang serius, pesakit perlu dimasukkan ke hospital kerana otot perlu dikuatkan serta merta. Pesakit begini perlu menjalani terapi pertukaran plasma (dengan mengeluarkan antibodi tidak normal daripada aliran darah) atau rawatan immunoglobulin.

Apa yang menarik, menerusi rawatan yang betul, pesakit MG boleh menjalani kehidupan yang normal dengan syarat mereka perlu mendapatkan rawatan sebelum dirujuk kepada pakar saraf.
Back to top Go down
View user profile
avatar
Emanrina
KCOC Administrator
KCOC Administrator

Posts : 2233
Age : 35
Location : Sabah-Labuan

PostSubject: Re: Myasthenia Gravis   Sun 14 Feb 2010, 12:24

bhaya juga penyakit nie...simptom lg lebih kurang simptom h1n1...

_____________________________________________________

Sebarang pertanyaan mengenai kelab, garage, marchandise @ aktiviti dan yang berkaitan diatas sila hubungi terus ditalian Emanrina 013-5416225 @ King05 013-2410229
Back to top Go down
View user profile http://kcoc.forumms.net
avatar
matnoor
KCOC Moderator
KCOC Moderator

Posts : 284
Age : 31
Location : Labuan & kk

PostSubject: Re: Myasthenia Gravis   Wed 17 Feb 2010, 09:19

mmg bhaya..bikin takut oo..jom, amalkan hidup yg sihat...hehe
Back to top Go down
View user profile
avatar
rizal charkochee
KCOC Official Crew
KCOC Official Crew

Posts : 196
Age : 31
Location : kota kinabalu,labuan

PostSubject: Re: Myasthenia Gravis   Sat 20 Feb 2010, 02:57

jan ko hypokrit mat..
Back to top Go down
View user profile

Sponsored contentPostSubject: Re: Myasthenia Gravis   

Back to top Go down
 

Myasthenia Gravis

View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
K.C.O.C :: K.C.O.C COFFEE HOUSE :: SUDUT KESIHATAN-